tirsdag 30. oktober 2012

Orden i tilsynelatende kaos

Vinteren har siste dagene her på vestlandet meldt sin spede ankomst -om enn kun nattestid og hvor morgentrafikken er mest påvirket av glatte veier, med påfølgende kaotiske tilstander når (som oftest) alltid er noen ute og kjører på sommerdekk. Morgenrush til jobben kan da være både slitsomt og stressende.

Når en da kan ta seg en tur inn i skogen og sjekke åteplasser... finne stemningen her som meget mer ordnet og rolig. Her har vi mennesket en del å lære av naturens balanse -uansett årstid :-)

Her jeg satt noen timer og sjekket ut småfuglene og hva de drev med rundt foringene, kan det ved første øyesyn virke hektisk og også noe kaotisk...inntil vi bruker mer tid til å studere hver enkelt fugl. En vil da kunne se at det er orden i tilsynelatende kaos. Mange titalls småfugl flyr frem og tilbake til foring. Setter seg til rette ved samme grein på hver tur, og setter til livs frøene som hentes. Deretter observeres det når sittepinne ved frøboksen er ledig for ny munnfull. Til tider kan stemningen bli noe amper, spesielt når en gammel kjenning kjent for å ta fugleunger ut av kassene på våren stikker innom -Flaggspetten er en sånn røver.


Ellers er fortsatt både musvåk og hønsehauk faste gjester ved fotoskjulet. Disse veksler på å jage hverandre når første mann har sittet noe lenge i matfatet. Her er nye bilder fra viltkamera som viser at hauken sitter i matfatet, og man kan se at "matposen" i brystkassa er full av mat... Musvåken på neste bilde fikk jaget bort den voksne hønsehauk hannen.

 
Begge disse rovfuglartene har veldig forskjellig "personlighet". Hauken er veldig oppmerksom på omgivelsene, og er mye mer "hissig". Skjærer og kråker som er i området er alltid tidlig ute med å varsle haukens ankomst (nyttig når en sitter i fotoskjulet og lytter).
Musvåken er nærmest den roligste i klassen, hvor også andre fugler i området også virker å skjønne...det er stille en liten stund når den entrer området, før livet går igjen sin gang. Musvåken er også mye roligere på åtet.
Ingen kommentarer: